Jak się łamie spaghetti?
wykład popularnonaukowySztuka kulinarna nie tylko często towarzyszy nauce, ale również wpływa na jej rozwój. Przykładem są badania suchego makaronu spaghetti, w których brali udział najwybitniejsi fizycy naszych czasów, w tym laureaci nagrody Nobla. I chociaż zagadnienia „kuchennej fizyki” mogą wydawać się niepoważne a nawet wyróżnianie są nagrodami „Antynobla”, to ich rezultaty pomagają znacznie lepiej zrozumieć zagadnienia związane z drganiami czy też wytrzymałością złożonych konstrukcji takich jak mosty, wieżowce, samoloty... Natomiast wyniki eksperymentów przeprowadzonych z gotowanym spaghetti znajdują zastosowanie w teorii węzłów, umożliwiają wyjaśnienie zachowania się nici DNA, materiałów włóknistych, polimerów... okazują się być nawet pomocne przy tworzeniu filmów animowanych.
![](img/lectures/o23.png)
dr hab. Bartłomiej Andrzejewski, prof. IFM PAN
wykładowcaBartłomiej Andrzejewski pracuje na stanowisku profesora Instytutu Fizyki Molekularnej PAN, kierując Zakładem Ferroelektryków. W pracy naukowej zajmuje się eksperymentalnymi badaniami zjawiska nadprzewodnictwa, magnetyzmu oraz ferroelektryków i multiferroelektryków. W wolnych chwilach uczy się języków obcych, interesuje się także literaturą i teologią. Współpracuje z polsko-włoskim czasopismem Gazzetta Italia.